een leven zonder kinderen?

Miriam De Rycke - Een leven zonder kinderen?

Beste mensen van de VVP

Miriam
Reeds lange tijd heb ik een grote affiniteit met het thema kinderwens en alternatieve wegen om de kinderwens te vervullen. In de eerste plaats vind ik dat mensen moeten kunnen kiezen voor wat het beste bij hen past: wel of geen kinderen. Vanuit mijn beroep als psychotherapeut zie ik dat daar verschillende (vaak onbewuste) elementen een rol bij kunnen spelen. Ik schreef daarover het boek Een leven zonder kinderen? Kinderwens tussen twijfel en verlangen. Welke diepere verlangens en angsten spelen een rol bij kinderwenstwijfels, welke menselijke patronen en mechanismen tackelen een eigen, authentieke kinderwenskeuze? Hoe kunnen familiebanden of trauma een invloed hebben?
Vanuit mijn ervaring in de adoptiesector en met de wereld van donorconceptie vertel ik ook hoe mensen met een kinderwens kunnen kijken naar een screeningtraject en naar een bijzonder afstammingsverhaal, maar ook naar de optie van het bewust alleenstaand ouderschap. Ik besteed daarnaast ook aandacht aan de keuze voor pleegzorg.
Maar de keuzemogelijkheid die ik een gelijkwaardige plaats geef in de rij, is een waardevol leven zonder kinderen. Het boek beschrijft ook hoe het is om te leven zonder kinderen in een samenleving waar de meeste mensen kinderen hebben. Dat maakt deel uit van de afwegingen die mensen maken, net zoals het onderwerp spijt, dat eveneens aan bod komt in het boek. Ongewenst kinderloze mensen kunnen er ook lezen hoe zij zingeving en voldoening kunnen vinden. Ik beschrijf tevens waarom bepaalde onderwerpen gevoelig kunnen liggen en hoe we met elkaar kunnen omgaan rond kinderwenskwesties.


Het boek is verkrijgbaar online (Bol.com, FNAC, Standaardboekhandel.be etc.) en via de boekhandel. Mensen kunnen het ook via mij (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) aankopen en krijgen er dan een inspiratiekaart bij. Het boek telt 240 blz. en kost 22,50 euro exclusief verzendkosten. Wie in de buurt van Antwerpen, Gent of Bassevelde woont, daar kan ik het in de bus komen steken.

Een puber-pleegzoon

Liesbeth Vervecken – Een puber-pleegzoon

Liesbeth Vervecken, pleegmama en vroeger werkzaam in de Bijzondere Jeugdzorg, stelt haar eerste boek voor:

Liesbeth

 

Jarenlang was ik de hulpverlener die de dynamiek tussen ouders en kroost begeleidde Drie jaar geleden kozen mijn partner Dirk en ik ervoor pleegouder te worden. Graag nodig ik de lezer uit om via dit boek met verhalen en anekdotes bij óns achter de gordijnen en deuren te kijken, en een kopje koffie te drinken aan onze keukentafel.


Dit boek is uit het leven gegrepen van een pleeggezin met een puber-pleegzoon. Het gaat over opvoeden, huisregels, PlayStationtijd, knuffels zonder einde, Eminem, namen noemen, stoeien of supporteren, de Sint of budget voor pubers, over rake woorden die vallen, of soms bommen die ontploffen. En nog zo veel meer.

Liesbeth en haar partner, die al vele jaren beroepsmatig actief waren in de Integrale Jeugdhulp, waaronder pleegzorg, besluiten zelf pleegouder te worden van een prille puber, vol mogelijkheden maar toen al met een aangrijpend verhaal.
De lezer volgt het reilen en zeilen in het gezin, hoort en ziet wat er dagelijks in het huis gebeurt: overwegingen, twijfels, ontdekkingen, verwonderingen, dromen.
Hebt u ook een puber-pleegzoon(dochter) dan is dit boek zeker een aanrader! Voor 24,90 euro kan je het boek bestellen via

https://gompel-svacina.eu/product/een-puber-pleegzoon

 

 
 

Een (h)echte uitdaging.

Een (h)echte uitdaging. Pleegkinderen opvoeden met vallen en opstaan

Inge Vandeweege

Toen ik vastliep in de opvoeding van Ryan ben ik als een gek boeken gaan bestellen, websites en blogs gaan lezen, artikelen en wetenschappelijk onderzoek gaan uitpluizen. Hier en daar resoneerde het, ik kreeg een beeld van wat er met hem echt aan de hand was. Puzzelstukje voor puzzelstukje sprokkelde ik de informatie bij elkaar. Daarna heb ik met vallen en opstaan geleerd wat Ryan nodig heeft en welke aanpak er werkt. Ik schreef dit boek over het opvoeden van pleegkinderen omdat ik alles wat ik nu weet graag al jaren geleden had willen weten

Een boek over het opvoeden van pleegkinderen.
 
Dit is geen opvoedingsboek en geen wetenschappelijk essay. In het boek heb ik mijn ervaring en mijn inzichten neergeschreven. Daarnaast staan er veel praktische voorbeelden in van een aanpak die wel werkt. Dit boek is bedoeld als bron van inspiratie voor (pleeg)ouders en andere opvoeders. Ik hoop dat jullie er nieuwe paden in vinden wanneer je vastloopt met een kind.
https://ingevandeweege.blog/boek-opvoeden-pleegkinderen/

Voor altijd mijn kind

Voor altijd mijn kind. Eigen verhalen van ouders met kinderen in pleegzorg

Nancy Leysen

9200000095471130

Wat als het opvoeden van je kinderen je zwaar valt? Of wat als je door een zeer turbulente periode gaat waardoor je je kinderen niet de zorg kan geven die ze verdienen? Gelukkig bestaat er dan pleegzorg. Toch? Of toch niet zo gelukkig? In onze maatschappij worden de onvermijdelijke keuzes van ouders met kinderen in pleegzorg vaak bestempeld als onmenselijk. Maar wanneer we met een open geest naar de verhalen van deze ouders luisteren, blijkt niets te zijn wat het lijkt. Hoe voelen ouders zich wanneer hun kind iemand anders mama of papa noemt? Hoe zijn ze tot de beslissing gekomen om hun kind te laten opvoeden door pleegzorgers? Hoe is het om de verjaardag van je kind niet fysiek mee te kunnen vieren? Of hoe leg je je kind uit waarom het niet meer bij jou woont? Aan de hand van portretten vertelt Voor altijd mijn kind het verhaal van verschillende ouders. Verhalen over verdriet, woede en teleurstelling. Verhalen van liefde, warmte en blijdschap. Maar bovenal pakkende en persoonlijke getuigenissen van ouders van kinderen in de pleegzorg die verdienen om gehoord te worden. Omdat élk verhaal telt. Ouders van kinderen in pleegzorg zijn moeilijk bereikbaar. Dit inleefboek legt deze vaak onvoldoende gekende vorm van gedeeld ouderschap bloot en zet aan het individu los te koppelen van de groep.Wat als het opvoeden van je kinderen je zwaar valt? Of wat als je door een zeer turbulente periode gaat waardoor je je kinderen niet de zorg kan geven die ze verdienen? Gelukkig bestaat er dan pleegzorg. Toch? Of toch niet zo gelukkig? In onze maatschappij worden de onvermijdelijke keuzes van ouders met kinderen in pleegzorg vaak bestempeld als onmenselijk. Maar wanneer we met een open geest naar de verhalen van deze ouders luisteren, blijkt niets te zijn wat het lijkt. Hoe voelen ouders zich wanneer hun kind iemand anders mama of papa noemt? Hoe zijn ze tot de beslissing gekomen om hun kind te laten opvoeden door pleegzorgers? Hoe is het om de verjaardag van je kind niet fysiek mee te kunnen vieren? Of hoe leg je je kind uit waarom het niet meer bij jou woont? Aan de hand van portretten vertelt Voor altijd mijn kind het verhaal van verschillende ouders. Verhalen over verdriet, woede en teleurstelling. Verhalen van liefde, warmte en blijdschap. Maar bovenal pakkende en persoonlijke getuigenissen van ouders van kinderen in de pleegzorg die verdienen om gehoord te worden. Omdat élk verhaal telt. Ouders van kinderen in pleegzorg zijn moeilijk bereikbaar. Dit inleefboek legt deze vaak onvoldoende gekende vorm van gedeeld ouderschap bloot en zet aan het individu los te koppelen van de groep.

Uitgever: Pelckmans Pro

Nederlands/1e druk/9789463371612/oktober 2018/Paperback/160 pagina's

 

 
 

De vergeetput

De vergeetput   opgroeien in de bijzondere jeugdzorg

Lorin Parys   "Manteau"

Een kind opvoeden dat al een hele geschiedenis heeft en nooit echt van jou wordt? Het lijkt ingewikkeld, maar toch besloten Lorin Parys en zijn echtgenoot het te doen. Zijn eigen ervaring vormt de aanleiding tot een persoonlijke en kritische doorlichting van de bijzondere jeugdzorg in Vlaanderen.
Ze zijn momenteel met 27.000, de kinderen die in aanraking komen met bijzondere jeugdzorg. Ze zitten in een instelling, krijgen thuisbegeleiding of wonen bij een pleeggezin. Maar bovenal zijn het onzichtbare kinderen, afwezig in het publieke debat. In De vergeetput geeft Lorin Parys hen een gezicht en gaat op zoek naar hun verhaal. Dat levert hallucinante getuigenissen en al even hallucinante cijfers op. Over draaideurkinderen die in 33 instellingen hebben gezeten bijvoorbeeld. Of over jonge thuislozen, van wie een derde ooit in de bijzondere jeugdzorg verbleef.

Lorin Parys is ondernemer en samen met zijn echtgenoot Bart pleegouder van een jongen van vier en een meisje van één. Sinds 2009 wachten ze op de komst van een adoptiebroertje of -zusje. Lorin Parys is ook columnist voor De Standaard en politicus voor N-VA.

 

Meer artikelen...