Hoorzitting Vlaams parlement commissie welzijn

Op 12 oktober waren we (VVP) te gast op een hoorzitting in de commissie Welzijn van het Vlaamse Parlement. Aanleiding is de evaluatie en bijsturing van het decreet van pleegzorg.

Samen met Pleegzorg Vlaanderen, een vertegenwoordiger van de pleegzorgdiensten, een vertegenwoordiger van de balie van jeugdadvocaten en Lieslot De Wilde van UGent konden we onze bezorgdheden, aandachtspunten en positieve punten van het decreet pleegzorg presenteren aan de parlementsleden.

We geven jullie graag de belangrijkste aandachtspunten mee die we verdedigden: 

- verlenging van pleegzorg tot 21 jaar was al een stap in de goede richting maar wij willen verder gaan, een verlenging tot 25 jaar is een betere keuze. 

- er wordt van pleegouders veel verwacht, we zijn het eerste alternatief bij uit-huisplaatsing, als de overheid wil dat er meer pleegouders moeten komen zal de omkadering en ondersteuning nog beter moeten : niet in alle pleegzorgdiensten is een crisispermanentie voorzien, dit is ook zo voor een neutrale bezoekruimte. Niet alle kosten worden terugbetaald zoals hospitalisatie verzekering, buitenschoolse kinderopvang. Bovendien komt er voor de terugbetaling van de bijzondere kosten vele paperassen bij kijken.

- in het kader van de ondersteuning van pleegouders is de gelijkschakeling van ouderschapsverlof en tijdskrediet voor pleegouders een pijnpunt. Nog steeds hebben pleegouders hier geen recht op, terwijl onze pleegkinderen vaak die extra zorg kunnen gebruiken. Jammer genoeg is dit geen bevoegdheid van Vlaanderen maar we hebben hen opgeroepen om dit zeker met hun federale collega’s te bespreken.

- Een ander pleidooi is dat we geen voorstander zijn van arbitraire termijnen ( half jaar, 1 jaar,3 jaar, jaarlijks, eventuele verlenging tot 13 jaar) maar dat we wel voorstander zijn van evaluatie op scharniermomenten. Wanneer het kind overgaat van kleuter naar lagere school en van lagere school naar middelbaar bijvoorbeeld. 

- tot slot kaarten we aan dat de participatie van pleegouders in de participatieraad geen lege doos mag zijn. Momenteel merken we dat in verschillende provincies de raden niet goed werken of nog niet zijn opgestart en bovendien is het niet duidelijk waarover men kan mee participeren. Hierdoor zijn er veel geëngageerde pleegouders die mee constructief aan het beleid wilden werken gefrustreerd en haken af. 

Zo, dit waren de belangrijkste punten, heb je nog vragen contacteer ons gerust op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met vriendelijke groeten 

Karen Maes
Beleid VVP