Skip to main content

Januari 2021

2021

 WACHT NIET OP BIJZONDERE MOMENTEN

 MAAR MAAK MOMENTEN BIJZONDER

Beste leden en sympathisanten,

Blikken jullie ook met gemengde gevoelens terug op het jaar 2020?

Wie had een jaar geleden - toen we iedereen omhelsden en kusten om een gelukkig 2020 te wensen – gedacht dat een hand geven of een kus geven of een omhelzing plotseling not done zou zijn?

“Blijf in uw kot”! Eerst vonden we het een kordate, duidelijke instructie. Goed zo! Maar we hadden niet verwacht dat we zo lang in ons kot zouden moeten blijven. Sociale contacten werden tot een minimum herleid, fun en plezier maken werd onderdrukt, bubbels werden klein gehouden,…

Ook voor onze VVP-vereniging was het een op zijn zachtst uitgedrukt ‘raar’ jaar. De organisatie van activiteiten werd voorbereid maar toch konden we de geplande activiteiten niet organiseren. We hebben geprobeerd contact te houden maar alle streams en zooms kunnen nooit tippen aan een echt ‘lijfelijk’ contact.Toch mochten we van vele sympathisanten morele en financiële steun ontvangen. Hiervoor willen we willen oprecht bedanken!

En 2021? Mogen we hoopvol zijn? In alle geval : we zijn hoopvol! Hoopvol dat de vaccins ons een normaal leven kunnen teruggeven. Hoopvol dat we elkaar op zijn minst live kunnen terugzien en liefst op minder dan anderhalve meter. Hoopvol dat we weer meer mensen mogen knuffelen en eens goed vastpakken. Hoopvol dat we met VVP terug activiteiten kunnen organiseren en hoopvol dat we jullie massaal op deze activiteiten mogen ontvangen. Hoopvol dat we jullie via de Nieuwsbrieven vele activiteiten kunnen aankondigen.

Daarom: onze allerbeste wensen voor een gezond en plezant, aangenaam, enz. 2021!

De start van een nieuw jaar betekent ook een oproep tot HERNIEUWING LIDGELD (of om als nieuw lid toe te treden tot onze vereniging).

 Inderdaad, om onze activiteiten betaalbaar te kunnen houden en de vaste organisatiekosten te kunnen dragen, doen we een warme oproep tot hernieuwing lidgeld 2021 of om een nieuw lid te worden van VVP vzw.

Willen jullie ons (verder) steunen, surf dan naar onze website www.pleegouders.be en vul het formulier ‘lid worden/lidmaatschap hernieuwen’ in. Ook al ben je al jaren lid of steun je ons al geruime tijd, dit ingevuld document laat ons toe onze ledenlijst correct bij te houden.

 Om ons te steunen kan je kiezen uit volgende formules :

  • Stort € 15,00 (= de jaarbijdrage voor het volledige gezin gedomicilieerd op hetzelfde adres) op IBAN BE51 7350 3410 2962 van VVP vzw met vermelding ‘lidgeld 2021 + naam en voornaam
  • Stort € 40,00 of meer op de Kangoeroerekening van VVP vzw BE81 7470 2416 2424 met vermelding ‘gift 2021 + naam en voornaam+ geboortedatum.
    • Vanaf een storting van € 40,00 kan je een deel (tot 45 % !!) fiscaal recupereren. Begin 2022 bezorgen we u dan een fiscaal attest voor de aangifte van de personenbelasting – inkomsten 2021;
    • Dit kan ook via een maandelijkse doorlopende opdracht (vanaf € 3,50);
    • Om de fiscus toe te laten de schenkers correct te identificeren en de giften automatisch op te nemen in de belastingaangifte / Taks-on-web is het belangrijk de officiële naam en voornaam van de schenker te vermelden in de mededeling, aangevuld met de geboortedatum.
  • Een combinatie van beide formules (lidgeld en gift) mag uiteraard ook!

Om ons toe te laten de administratie vlot te laten verlopen, dank om dit in orde te brengen vóór 15 februari 2021.

Alvast bedankt voor jullie steun en hopelijk tot op een volgende activiteit. We zijn hoopvol en kijken er in alle geval naar uit!!!!!

 

GROEPSIMMUNITEIT ZONDER ZORGEN? (2)

In onze nieuwsbrief van november 2020 signaleerden we dat door het afschaffen van een artikel uit het decreet over de bijzondere jeugdbijstand het vaccineren van uit huis geplaatste kinderen zonder toestemming van de ouders niet meer juridisch afgedekt is, behalve wanneer de kinderen residentieel geplaatst of opgesloten zijn. We hoopten toen dat er snel een juridische oplossing zou komen die waterdicht is.

Een rondvraag leerde ons dat diverse instanties elk een eigen kijk hebben op de zaak: 

  • geen probleem om kinderen te laten vaccineren (bijzonder jeugdhulp)
  • een wetgevend initiatief ligt moeilijk omdat er diverse regelgevingen spelen. Zo zou een wetgevend initiatief in strijd kunnen zijn met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en met de Wet op de Privacy, temeer daar een vaccinatie tegen Covid-19 niet verplicht is vanuit Federale Overheid (Vlaamse overheid)
  • een meer pragmatisch advies hoorden we bij de pleegzorgdiensten:
    • plan A: ga in overleg met de ouders/begeleider en neem de vaccinatie op in de ‘afsprakennota’ als dat nog niet zou gebeurd zijn. Prima, maar niet altijd haalbaar.
    • plan B: laat de huisarts verklaren dat de vaccinatie een ‘medische noodzaak’ is. Prima, maar niet elke huisarts gaat daar in mee. Kinderen boven de 12 jaar kunnen dit zelf aan de huisarts vragen en in dat geval is de kans groter dat de huisarts met de vaccinatie in stemt.
    • plan C: ga naar de familierechtbank (bv. omdat het kind naar de crèche moet en de crèche vaccinatie als toelatingsvoorwaarde stelt). Dat is al niet meer zo evident, wie gaat dat trouwens betalen?

Pleeggezinnen hebben de gewoonte om inderdaad voor de pragmatische aanpak te gaan en zullen dat ook doen voor de COVID- of andere vaccinaties. Maar soms is pragmatisme niet voldoende en is het dan niet zo dat vadertje staat vooral moet tussenkomen in die situaties waar het klassieke pragmatisme het onderspit moet delven?

Wij vragen met aandrang dat de betrokken juristen van deze wereld zich over het probleem van de vaccinaties buigen en een waterdichte oplossing zoeken.

Misschien komt die oplossing niet meer op tijd voor de huidige pandemie, maar niets garandeert ons dat er geen volgende pandemie op ons af komt. Of dat er andere vaccinaties ontwikkeld worden die ons beschermen tegen allerlei onheil. En dan zou het toch heel frustrerend zijn dat juist die pleegkinderen (waarvoor er geen duidelijke afsprakennota is afgesloten, waarvan de huisarts liever geen verklaringen aflegt en waarvan de pleegouders een traject naar de familierechtbank niet zien zitten/aankunnen) verstoken blijven van belangrijke preventieve gezondheidszorgen.

Lieve politiekers, verkozenen van het volk, laat u niet kennen!

Maak plan A, B of C overbodig en los dit op!

 

VVP ONLINE

In de nieuwsbrief van november brachten we verslag uit over een online meeting met enkele van onze trouwe volgers.

Op zondag 31 januari 2021 zullen we elkaar nog eens via "tinternet" ontmoeten vanaf 10u.

Wil je er bij zijn en heb je nog geen uitnodiging gekregen, contacteer iemand van het bestuur.

 

DIGILOOG VAN PLEEGZORG VLAANDEREN

De digiloog is een combinatie van ‘digitaal’ en ‘dialoog’ waarmee Pleegzorg Vlaanderen contact wil houden, ook wanneer we elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten. 

“Tijdens de eerste digitale ontmoetingen, willen we graag feedback geven over het werk dat we al hebben gedaan om de aanbevelingen van de Grote Dialoogdag tot bij het beleid te brengen. Maar we horen ook graag hoe het met jou gaat en wat wij voor jou kunnen doen.”

De digiloog voor pleegjongeren vond vorige donderdag plaats. Voor de digiloog van de pleegzorgers is het nog niet te laat, die gaat door op maandag 25 januari van 19.00 uur tot 20.30 uur. Via deze link kan je nog snel inschrijven: Digiloog voor pleegzorgers