Skip to main content

December 2020

WOORDJE VAN DE VOORZITTER

Beste ouders, pleegouders en kids,

Namens het bestuur wens ik jullie een zalige Kerst en een gelukkig Nieuwjaar met een goede gezondheid voor 2021.

Op 1 januari 2020 wensten we iedereen een Gelukkig Nieuwjaar en spraken de hoop uit om elkaar veel te zien in de loop van het jaar. Onze eerste ontmoeting was een weekend eind februari in die Loyale in Maldegem. Het werd een leuk weekend en we namen afscheid met de woorden ‘tot in april hé’.

Maar helaas, enkele dagen na ons weekend ging heel België in lockdown. Vergaderingen en samenkomsten moesten we annuleren, maar als bestuur bleven we niet bij de pakken zitten. We vergaderden via zoom en via telefoon.

Op 1 juli kwam er wat versoepeling en we hadden de hoop om elkaar in september weer te zien op onze ontmoetingsdag in de Nekker. Maar helaas,  volgens de richtlijnen van hogerhand konden we het niet maken om samen te komen. Uiteindelijk moest ook het weekend van november in Westerlo geannuleerd worden.

Ondertussen nam VVP-lid Geert M. het initiatief om via zoom VVP-zondagochtend-babbels te organiseren, zodat we elkaar konden zien en bijpraten. Het werd een gezellige boel, bedankt Geert!

In 2020 zijn we achter de schermen blijven doorwerken. We bleven online beleidsthema’s opvolgen en verzonden 10 nieuwsbrieven. Daarnaast werden de weekends voor 2021 en 2022  en enkele ontmoetingsdagen vastgelegd. Alle geplande data staan vermeld op onze website, nu maar hopen dat ze kunnen doorgaan. Noteer alvast ons weekend in Brugge van 19 tot 21 februari 2021 in je splinternieuwe agenda.

We hopen dat in 2021 al onze samenkomsten mogen doorgaan en dat we elkaar een dikke knuffel kunnen geven.

Geniet van het eindejaar ‘en petit comité’ en hou het veilig!

 

Lichtpuntjes
Soms zijn ze groot
Soms zijn ze klein
Je hoeft ze niet te zoeken
Je kunt ze ook zijn

OPROEP AAN DE KINDEREN

Kan je ons een leuke nieuwjaarsbrief of tekening of filmpje bezorgen, Dan zorgen wij ervoor dat het opgenomen wordt in een volgende nieuwsbrief of op onze Facebook-pagina gepubliceerd wordt. Bezorg ons jouw mooie wensen tegen 31 december 2020 via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een ouderwetse brief (met postzegel!): VVP secretariaat, Van Arckellaan 29 te 3120 Tremelo.

 

VERLOF, VERLOF, VERLOF, ... OF VERLOF?

Er bestaat pleegouderverlof, pleegzorgverlof, corona-ouderschapsverlof, quarantaineverlof, opvangverlof, ouderschapsverlof, ... en dan hebben we nog alle soorten vakanties :-).

Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Informatie vind je bij Pleegzorg Vlaanderen: Financiën en regelingen | Pleegzorg Vlaanderen

Ouderschapsverlof voor langdurige pleegzorg is nodig

Op de website van de Gezinsbond (www.goedgezind.be) verschijnen regelmatig interessante artikels, zoals het artikel over langdurige pleegzorg van Lutgard Vrints.

Pleegouders nemen een heel mooi engagement op. En net als andere ouders hebben ook zij nood aan maatregelen die de combinatie van werk en gezin haalbaar maken. Daarom vraagt de Gezinsbond dat het ouderschapsverlof wordt uitgebreid naar pleegouders die langdurige pleegzorg opnemen.

https://www.goedgezind.be/algemeen-gezinsnieuws/werk-gezin/ouderschapsverlof-voor-langdurige-pleegzorg/

 

Pleegouders hebben nood aan ouderschapsverlof

Om in de eerste periode beter aan elkaar te kunnen wennen, hebben pleegouders die langdurige pleegzorg opnemen recht op een aantal maanden pleegouderverlof. Maar pleegouders met een job hebben evenzeer nood aan verlof om hun werk en gezin te kunnen combineren. Pleegkinderen vragen vaak ook extra zorg en tijd. Er liggen nu een aantal wetsvoorstellen ter stemming die ook pleegouders het recht geven op ouderschapsverlof als de voorziene pleegzorgsituatie minimum zes maanden duurt. We hopen dat ze snel gestemd worden.

https://www.gezinsbond.be/Gezinspolitiek/standpunten/Documents/Gezin-werk-pleegouders.pdf

Pleegouderverlof uitgebreid

Het pleegouderverlof, in voege sinds 2019, wordt vanaf 1 januari 2021 uitgebreid met één extra bijkomende week. 

Op de website van Pleegzorg Vlaanderen (Pleegouderverlof uitgebreid | Pleegzorg Vlaanderen) verscheen op 26 november 2020 een artikel over dit onderwerp.

 

WEEK VAN DE PLEEGZORG

Tijdens de Week van de Pleegzorg wordt oa het engagement van alle pleeggezinnen extra in de kijker gezet. Daarom vroeg Pleegzorg Vlaanderen dichter Joke van Leeuwen om een speciaal gedicht voor pleegzorgers te maken.

 

 

Vele artikels verschenen in de pers naar aanleiding van de week van de pleegzorg. Mocht je dit gemist hebben, hier volgt een kleine bloemlezing.

Pleegmama Ruth: "Ik zou Lou 2 weken opvangen, nu weet ik dat hij waarschijnlijk voor altijd blijft"

Door Leila Kandil - 12 november 2020, gelezen op facebook en in Libelle Mama

https://mama.libelle.be/mama-en-papa-zijn/pleegmama-ruth-ik-zou-lou-2-weken-opvangen-nu-7-jaar-later-weet-ik-dat-hij-waarschijnlijk-voor-altijd-blijft/

 

Pleegzorg: een onzeker maar dankbaar bestaan

Door Lindsay G., gelezen in Libelle Mama

https://mama.libelle.be/overzicht-bloggers/lindsayg/pleegzorg-een-onzeker-maar-dankbaar-bestaan/

Pleegzorg Vlaanderen zet broers en zussen in de kijker: "Ik zou mijn pleegbroer zo hard missen als hij niet meer bij ons zou zijn".

Door Lieve Van Bastelaere - 19 november 2020, gelezen in het Laatste Nieuws

Pleegkinderen komen vaak terecht in een gezin waar al eigen kinderen zijn. Het zijn deze broers en zussen die Pleegzorg Vlaanderen deze week in de kijker wil zetten. “Mijn pleegbroer Maurice (15) is bij ons komen wonen toen hij maar een paar maanden oud was”, zegt Natascha Van de Wiele (35). “Hij zit in een rolstoel en heeft een mentale beperking maar de band die we hebben, is ongelooflijk. Als ik hoest, is hij direct bang dat mijn kanker terug is. ‘Toch niet weer van die beestjes’, zegt hij dan.”

“’t Is die van ons, zeggen wij. En zo is het ook”

Door Lieve Van Bastelaere - 20 november 2020, Gelezen in Het Laatste Nieuws

Pleegkinderen komen vaak terecht in een gezin waar al eigen kinderen zijn. En net deze broers en zussen wil Pleegzorg Vlaanderen deze week in de kijker zetten. “ Als mijn pleegbroer er niet meer zou zijn? Ik zou hem missen als een eigen broer.”

 

Week van de Pleegzorg - Ellen uit Belseleis al 20 jaar pleegzus "Ik probeer niet te close te worden, want ik weet dat ze terug weg moeten."

Door An Van Bost - 17 november 2020, gelezen op VRT Nws Regio Oost-Vlaanderen

Ellen Wauters uit Belsele is 20 jaar en kan zich niet herinneren dat ze ooit eens geen pleegzus had en was. Haar vader en moeder hebben 3 biologische kinderen, maar hebben daarnaast bijna altijd een pleegkind dat bij hen inwoont. Dit jaar staan tijdens de Week van de Pleegzorg de zussen en broers van de pleegkinderen, dat zijn de kinderen die al in het huishouden wonen, in de schijnwerpers. Ellen is er een van: "Ik heb al sinds ik ben geboren pleegzussen."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/11/17/week-van-de-pleegzorg-ellen-uit-belsele-is-al-heel-haar-leven-p/

Gezocht: 300 pleeggezinnen

16 november 2020, gelezen op Focus WTV

https://www.focus-wtv.be/nieuws/gezocht-300-pleeggezinnen

 

Uithuisplaatsing? Hou broers en zussen samen!

Weinig pleegouders of instellingen kunnen in één klap drie of meer kinderen van verschillende leeftijden opvangen. Daardoor worden broers en zussen in de jeugdzorg te vaak van elkaar gescheiden. Stéphanie Haxhe, expert ter zake en psychologe in ons Belgisch kinderdorp, legt uit waarom het zó belangrijk is om broers en zussen met een moeilijk familieverleden niet te scheiden.

https://www.sos-kinderdorpen.be/verhalen/beleidswerk/uithuisplaatsing-hou-broers-en-zussen-samen

Ook volgende getuigenis verschenen in Kleurrijk (editie december) en gepubliceerd op 14/12/2020 op de website van Pleegzorg Vlaanderen is een aanrader.

Als grootouders pleegouders worden

Tekst en foto: Nelle Devisscher in Kleurrijk van december

Het zijn de noten van de accordeon die me begeleiden op de juiste weg naar binnen bij Agnes en Noël. Er werd me verteld dat deze grootouders die vroeger een voedingswinkel uitbaatten, nu instaan voor de pleegzorg van hun kleinzonen Miro* (15 jaar) en Yente (18 jaar). 

Als grootouders pleegouders worden | Pleegzorg Vlaanderen