Skip to main content

November 2020

 

WEEK VAN DE PLEEGZORG!

Naar jaarlijkse traditie organiseert Pleegzorg Vlaanderen, samen met de vijf diensten voor pleegzorg, van vrijdag 13 tot zondag 22 november 2020 de Week van de Pleegzorg. Een moment bij uitstek om stil te staan bij het belang en de kracht van de Vlaamse pleeggezinnen, die elke dag opnieuw klaarstaan voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek.

Aan alle pleegouders en sympathisanten: HARTELIJK DANK VOOR JULLIE INZET!

De voorbije weken/maanden verschenen meerdere artikels rond pleegzorg. Verder geven we jullie een korte bloemlezing.

Dialoogdag Pleegzorgers

Op zaterdag 12 december 2020 wordt door Pleegzorg Vlaanderen opnieuw een dialoogdag voor pleegzorgers ingepland van 14.00 tot 17.00 uur  in Geuzenhuis, Kantienberg 9, 9000 Gent. Inschrijven vór 27 november 2020.

Meer info (en of het kan doorgaan): contacteer Pleegzorg Vlaanderen via 016 23 97 75 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Groepsimmuniteit zonder zorgen?

Als gevolg van de afschaffing van artikel 53 van het decreet over de bijzondere jeugdbijstand op 1 juli 2019 is het niet meer juridisch afgedekt om uit huis geplaatste kinderen te laten vaccineren zonder toestemming van de ouders, behalve wanneer de kinderen residentieel geplaatst of opgesloten zijn.

Pleegzorgdiensten noch pleegouders lijken zich van enig probleem bewust. In principe kunnen er afspraken gemaakt worden in de afsprakennota over vaccinaties, maar dat is in het verleden niet altijd gebeurd. Wat doen we in afwachting van een aanpassing van de afsprakennota, want die nota opnieuw ter discussie stellen is niet overal even evident?

Ook Kind&Gezin en CLB liggen er niet van wakker, men doet blijkbaar gewoon verder zoals men het gewoon was. Maar wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als een kind slecht reageert op een vaccin? Zal het bij alle soorten vaccinaties volstaan om de medische noodzaak in te roepen?

Is het aan de pleegouders om nu voor elk pleegkind dat een vaccin nodig heeft (omdat het bijvoorbeeld naar de crèche moet) en waar er geen ouderlijke toelating in de afsprakennota staat, naar de familierechtbank te gaan? Ook dat is geen evidentie, noch op vlak van tijdsinvestering, noch op vlak van kosten.

We vernemen dat er politieke initiatieven op stapel staan om een wetswijziging voor te bereiden, maar we willen er als VVP op aandringen dat er haast bij is. Als het nieuwe Coronavaccin er is, willen we toch ons hele gezin beschermen, los van statuut of afkomst?!

In de week van de pleegzorg wil de VVP alle betrokkenen met aandrang vragen om alles in te zetten op "voorkomen", in plaats van te verwijzen naar de mogelijkheden om te "genezen".

 

Geen VVP-activiteiten? Dan maar eens zoomen

Enkele weken geleden nam één van onze trouwe leden het initiatief om een ZOOM sessie te organiseren met een aantal VVP-ers die geregeld mee op weekend gaan. Het was een blij weerzien en heeft veel deugd gedaan.

Wil je zelf een initiatief nemen en kan je wat hulp gebruiken, contacteer iemand van het bestuur.

 

Bloemlezing van artikels rond pleegzorg recent verschenen in de pers.

Aantal kinderen en jongeren in jeugdhulp blijft toenemen

Belga-bericht van 7 oktober 2020

Het aantal kinderen en jongeren in de jeugdhulp blijft jaar na naar stijgen. Vorig jaar zaten bijna 22.000 kinderen en jongeren in een open instelling of een pleeggezin, en dat zijn er 10 pct meer dan in 2017. Dat berichten Knack en VRT NWS (*) op basis van het jaarverslag "Jeugdhulp" van het agentschap Opgroeien.

Het agentschap Opgroeien is sinds enkele jaren volledig verantwoordelijk voor het welzijn van kinderen en jongeren in Vlaanderen en is het gevolg van een fusie tussen het vroegere Kind en Gezin, Jongerenwelzijn en een deel van het aanbod van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Katrien Verhegge en Bruno Vanobbergen, die aan het hoofd staan van het agentschap, zeggen niet verrast te zijn door de stijging.

Het totale aantal kinderen en jongeren in zogenaamde "verontrusting" dat door de sociale diensten van onze jeugdrechtbanken wordt gemeld, steeg de voorbije twee jaren met 5 procent tot bijna 15.000 kinderen. Opvallend is de stijging van het aantal cases dat door de parketten als hoogdringend wordt beschouwd: van 845 in 2017 tot 1.165 in 2019. Dat gaat bijvoorbeeld om kinderen die uit een gezin worden gehaald als de ouders verslaafd zijn aan drugs en/of alcohol, en niet meer in staat zijn om voor hen te zorgen.

Het aantal kinderen in de pleegzorg steeg op twee jaar tijd van 7.693 dossiers in 2017 tot 9.038 vorig jaar. Het gaat om een bewuste keuze van de Vlaamse regering om voor deze oplossing te kiezen in plaats van de kinderen naar een instelling te sturen.

Verschenen op de website van de VRT NWS op 7 oktober 2020:

Meer kinderen en jongeren in de jeugdzorg, Esmee getuigt: "Ik was 7 toen ik in pleeggezin kwam, dat was rollercoaster"

Door Hanne Decré

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/06/jeugdhulp/?deliveryName=DM74572

 

Gelezen in Kleurrijk, het magazine van Pleegzorg Vlaanderen en op sociaal.net:

Je krijgt zo veel terug van een pleeggast in huis

Door Mishi Jooken

https://www.pleegzorgvlaanderen.be/nieuws/%E2%80%9Cje-krijgt-zo-veel-terug-van-een-pleeggast-huis%E2%80%9D 

of

https://sociaal.net/verhaal/je-krijgt-zo-veel-terug-van-een-pleeggast-in-huis/?utm_source=Sociaal.Net+Nieuwsbrief&utm_campaign=bd0e7ba13a-2020_09_15_int-sol-bemiddeling-pleegzorg&utm_medium=email&utm_term=0_6d9a78bd7c-bd0e7ba13a-297621981

 

Gelezen in de Zondagskrant (editie Midden West-Vlaanderen) van 11 oktober 2020:  

Mijn pleegouders hebben mijn leven gered

Door Nikita Vindevogel

https://magazine.dezondag.be/makr/epaper/206/2020/42/aboZyHCvq4efRj1Qsz2wAamhrwDSrKn%252BvMc72CDOI7g%253D/3DI/html5/index.html

------------------------------