Skip to main content

BOEK

Miriam De Rycke - Een leven zonder kinderen?

Beste mensen van de VVP,

Reeds lange tijd heb ik een grote affiniteit met het thema kinderwens en alternatieve wegen om de kinderwens te vervullen. In de eerste plaats vind ik dat mensen moeten kunnen kiezen voor wat het beste bij hen past: wel of geen kinderen. Vanuit mijn beroep als psychotherapeut zie ik dat daar verschillende (vaak onbewuste) elementen een rol bij kunnen spelen. Ik schreef daarover het boek Een leven zonder kinderen? Kinderwens tussen twijfel en verlangen. Welke diepere verlangens en angsten spelen een rol bij kinderwenstwijfels, welke menselijke patronen en mechanismen tackelen een eigen, authentieke kinderwenskeuze? Hoe kunnen familiebanden of trauma een invloed hebben?

Vanuit mijn ervaring in de adoptiesector en met de wereld van donorconceptie vertel ik ook hoe mensen met een kinderwens kunnen kijken naar een screeningtraject en naar een bijzonder afstammingsverhaal, maar ook naar de optie van het bewust alleenstaand ouderschap. Ik besteed daarnaast ook aandacht aan de keuze voor pleegzorg.
Maar de keuzemogelijkheid die ik een gelijkwaardige plaats geef in de rij, is een waardevol leven zonder kinderen. Het boek beschrijft ook hoe het is om te leven zonder kinderen in een samenleving waar de meeste mensen kinderen hebben. Dat maakt deel uit van de afwegingen die mensen maken, net zoals het onderwerp spijt, dat eveneens aan bod komt in het boek. Ongewenst kinderloze mensen kunnen er ook lezen hoe zij zingeving en voldoening kunnen vinden. Ik beschrijf tevens waarom bepaalde onderwerpen gevoelig kunnen liggen en hoe we met elkaar kunnen omgaan rond kinderwenskwesties.

Het boek is verkrijgbaar online (Bol.com, FNAC, Standaardboekhandel.be etc.) en via de boekhandel. Mensen kunnen het ook via mij (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) aankopen en krijgen er dan een inspiratiekaart bij. Het boek telt 240 blz. en kost 22,50 euro exclusief verzendkosten. Wie in de buurt van Antwerpen, Gent of Bassevelde woont, daar kan ik het in de bus komen steken.