Skip to main content

ONTMOETINGSDAG 2020

Ontmoetingsdag 19 september 2020 in de Nekker te Mechelen

De Vlaamse Vereniging Pleegzorg vzw (kortweg VVP vzw) organiseert al meer dan 35 jaar ontmoetingsmomenten voor pleegouders en pleeggezinnen.  Zou je graag andere pleegouders ontmoeten in een gezellige en ongedwongen sfeer? Kom dan gerust eens langs op onze jaarlijkse ontmoetingsdag. Je leert er gelijkgezinden kennen, je komt op verhaal en je (pleeg)kinderen kunnen zich helemaal uitleven in een veilige omgeving.

WANNEER:                Zaterdag 19 september 2020 vanaf 09u30.

WAAR:                       Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum DE NEKKER, Nekkerspoel-Borcht 19, 2800 MECHELEN

PROGRAMMA:

  • 9u30: onthaal (met koffie, thee en fruitsap en mini-koffiekoeken)
  • 10u30: op de Grote Dialoogdag van Pleegzorg Vlaanderen deelden een aantal pleegjongeren hun ervaringen met beleidsmakers en pleegouders. Ze formuleerden hun noden opdat ze ook na het beëindigen van de pleegplaatsing een betere ondersteuning zouden kunnen krijgen. Het werd een boeiende voormiddag …

Op vraag dan de VVP willen deze jongeren ook op onze ontmoetingsdag hun getuigenis brengen. Achteraf is er ruimte voorzien voor uitwisseling en vragen.

En ondertussen kunnen de kinderen zich buiten vermaken; de VVP vzw zorgt voor opvang. Mocht je (pleeg-)kind of pleeggast specifieke opvangnoden hebben, laat het ons gerust weten.

  • 12u30: picknick. Breng jullie eigen lunchpakket mee, de VVP vzw zorgt voor lekkere soep.
  • Na de picknick is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, eventueel tijdens een wandeling in de mooie omgeving. Er is ook mogelijkheid tot zwemmen: recreatiedomein DE NEKKER heeft meerdere zwemgelegenheden. Vergeet dus zeker je zwemgerief niet! En voor de allerkleinsten is toegang tot het indoor-speelplein voorzien.
  • 17u00: aperitief, u aangeboden door VVP vzw
  • 18u00: vrijblijvende inschrijving voor het avondmaal

BIJDRAGE:

Deelname aan de ontmoetingsdag (inclusief ingang tot het provinciaal domein, onthaal, toegang tot binnenspeeltuin, sprekers, kinderopvang, aperitief): 

° Leden betalen 5,00 euro per persoon, met een max. van 20,00 euro per gezin.

° Niet-leden betalen 8,00 euro per persoon, met een max. van 30,00 euro per gezin.

Wie dit wenst, kan zich ter plaatse ook lid maken van onze vereniging; het lidgeld bedraagt 15,00 € per gezin per jaar.

Iedereen kan zich vrijblijvend inschrijven voor een verzorgde maaltijd ‘s avonds. Er is keuze uit :

  • volwassenen : “Oostends Vispannetje” of “Mechelse Koekoek” (telkens met kroketjes en groentjes) of  “vegetarische pasta”, inclusief één drankje en dessert: 16,00 euro p.p.
  • kinderen tot 12 jaar : “mini-curryworst met frietjes en sausjes” of “kinderspaghetti”, inclusief één drankje en dessert:   8,00 euro p.p.
  • kinderen tot 3 jaar eten gratis mee

Graag inschrijven via de website of door bijgevoegd formulier vóór 1 september 2020 volledig ingevuld terug te sturen naar Geert PETILLION (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en het corresponderende bedrag over te schrijven op het rekeningnummer BE51 7350 3410 2962 met vermelding van uw naam en “Ontmoetingsdag 2020”. Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling.

We hopen u talrijk te mogen verwelkomen.

Met vriendelijke VVP-groeten,

Namens het bestuur,

Geert PETILLION en Peter HAESAERT.

 

OPMERKING : indien deze ontmoetingsdag niet kan doorgaan omwille van bv. maatregelen mbt Corona zullen de betalingen uiteraard teruggestort worden.

 

Wist-je-dat-je

  • Je kan nog steeds lid worden van de VVP door 15 euro te storten op IBAN BE51 7350 3410 2962 van VVP vzw met vermelding ‘lidgeld 2020 + naam en voornaam’. Je hele gezin is meteen lid en je krijgt korting op een aantal activiteiten.
  • Ook giften zijn nog welkom op de Kangoeroerekening van VVP vzw BE81 7470 2416 2424 met vermelding ‘gift 2020 + naam en voornaam+ geboortedatum’. Vanaf 40 euro op jaarbasis ontvang je een fiscaal attest en betaalt vadertje staat een deel van je bijdrage.

 

Tot in september!

Hou je gezond.

Hou afstand.

-----------------------------------------------------

Die Loyale

Beste leden en sympathisanten,

 

MET DE VVP OP WEEKEND

DIE LOYALE”, MALDEGEM

28 februari – 1 maart 2020

 

Jeugdherberg DIE LOYALE is een echt familiehostel. Beheerster Griet groeide er zelf op en nam een tijd geleden de fakkel over van haar ouders. Het hostel bestaat uit een volledig gerenoveerde dokterswoning (1930-stijl) en een modern nieuw paviljoen met comfortabele kamers met eigen badkamer. 

De jeugdherberg ligt op een afgesloten domein dat enkel toegankelijk is voor gasten. Kinderen kunnen zo naar hartenlust spelen in de grote speeltuin of op de sportvelden.

Maldegem ligt in het Meetjesland, een minder bekende regio in Oost-Vlaanderen. De streek is perfect om ver weg van de drukte te wandelen en fietsen in de prachtige bossen, open velden en een uniek krekengebied. Ook het natuurgebied het Zwin ligt binnen handbereik. Of spring eens binnen bij de noorderburen en ontdek het gezellige Sluis ...

 

De VVP reserveerde DIE LOYALE voor u van vrijdag 28 februari tot en met zondag 1 maart 2020.  Je verblijft er in comfortabele kamers van 2 tot 6 personen. Wij hopen u alvast allemaal massaal te mogen ontmoeten!


Praktisch:

  • Het weekend start met het avondmaal op vrijdagavond; de kamers zijn beschikbaar vanaf 17u00. We eindigen op zondag na het middagmaal.
  • Bij aankomst ontvang je een lakenpakket waarmee je zelf je bed opmaakt. Handdoeken zijn exclusief, maar je kunt ze wel huren in de hostel (1,50 euro per stuk). Babybedje nodig? Geen probleem; laat het ons gewoon efkes weten.
  • Jeugdherberg DIE LOYALE is gelegen aan de Gentse Steenweg 124 te 9990 MALDEGEM.
  • DIE LOYALE is ook met het openbaar vervoer bereikbaar:

Neem de trein naar Station Brugge.

Daar neem je Bus 58 (Brugge – Eeklo – Gent) en je stapt af aan halte Maldegem Ommeloper; de busrit duurt ongeveer 30 min en de bus stopt vlakbij de jeugdherberg.

 

Zoals steeds zijn de weekends voorbehouden voor leden.

Niet-leden kunnen deelnemen mits een kleine meerprijs. Je kan natuurlijk ook nog snel lid worden en genieten van alle voordelen door 15 euro (= jaarbijdrage voor het volledige gezin, gedomicilieerd op hetzelfde adres) te storten (klik hier). Tarieven, zie inschrijvingsformulier.

 Inschrijven vóór vrijdag 21 februari 2020.

 

Inschrijven via webste klik hier of via formulier in bijlage.

 

Namens het VVP-bestuur,

 

Geert Petillion en Peter Haesaert - organisatie ontmoetingen


 

2020

Beste leden en sympathisanten,

 

 

 

Volgens sommige bronnen mag je tot 15 januari elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen. Andere houden het op eind januari. Wij sluiten ons dus aan bij deze laatste lichting.

Onze allerbeste wensen voor een voorspoedig en gezond 2020 voor u en uw gezin en dit alles overgoten met veel vriendschap en genot. En we krijgen dus een dag extra om er een prachtig jaar van te maken!!

Eerst even terugblikken op 2019.

Onze 2 weekends (De Wullok in Blankenberge en Bielebale in Brasschaat) waren terug een schot in de roos en hebben voor onze pleeggezinnen en pleeggasten gezorgd voor een aangename verpozing. Ook de ontmoetingsdagen (in Schoten, Harelbeke en Ronse) werden gesmaakt, oa dank zij onze gastsprekers Nancy Leysen (auteur van het boek “Voor altijd mijn kind”) en Jan Brocatus, coördinator van Pleegzorg Vlaanderen.

Pleegzorg werd ook regelmatig in de verf gezet (de Grote Dialoogdag in het Vlaams Parlement en de Week van de Pleegzorg, met oa de actie van de Rode Duivels, de taartenactie, het programma Make Belgium Great Again,…).

Ook voor 2020 wil onze bestuursploeg zich volop inzetten. Reeds gekende data en activiteiten:

  • WE in Maldegem Die Loyale van 28 februari tot 1 maart
  • Algemene Vergadering + ontmoetingsdag op 25 april
  • WE in Westerlo Boswachtershuis van 6 tot  8 november

Meer details volgen via de Nieuwsbrieven of via de Agenda.  

In een volgende Nieuwsbrief zullen we ook de resultaten van de enquête meegeven.

Daarnaast willen we ons blijven inzetten om pleegzorg nog bekender en aantrekkelijker te maken.  We willen wegen op het beleid om dat te bereiken. Tot slot willen we er ook zijn voor elkaar, op activiteiten en op sociale media (VVP op facebook).

Wil je ons helpen? Als bestuurslid of om af en toe een artikel te schrijven voor onze Nieuwsbrief of om ervaringen te delen met andere pleeggezinnen of om een bepaalde activiteit te helpen organiseren of …?  Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

De start van een nieuw jaar betekent ook een oproep tot HERNIEUWING LIDGELD (of om als nieuw lid toe te treden tot onze vereniging).

Inderdaad, om onze activiteiten betaalbaar te kunnen houden en de vaste organisatiekosten te kunnen dragen, doen we een warme oproep tot hernieuwing lidgeld 2020 of om nieuw lid te worden van VVP vzw.

Willen jullie ons (verder) steunen: lid worden.

Alvast bedankt voor jullie steun en hopelijk tot op een volgende activiteit.

Het bestuur

 

Weekend Bielebale 1-3 november 2019

MET DE VVP OP WEEKEND

 

Bielebale verblijf

Jeugdverblijfcentrum Bielebale is mooi en rustig gelegen in het park van Brasschaat. Het eigentijdse kamphuis staat midden in het groen en beschikt over moderne accommodaties; Bielebale werd trouwens pas in september 2015 officieel geopend. Het centrum biedt heel wat mogelijk-heden voor groepen tot 78 personen. Op wandelafstand vind je bv. binnenzwembad Sportoase, een sporthal, een kinder-boerderij, speelweiden, het speelbos, fiets- en wandelpaden en 150ha Peerdsbos. De bruisende stad Antwerpen ligt ook vlakbij, maar er is nog zo veel meer moois te zien en te beleven in de nabije omgeving. De VVP reserveerde kamphuizen DE ZON en DE STERREN voor u van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november 2019.  Je verblijft er in comfortabele kamers van 2 tot 6 personen. Het VVP-keukenteam, onder leiding van Luk & Hilde,  zal je zoals gewoonlijk opnieuw culinair verwennen... Wij hopen alvast u allemaal massaal te mogen ontmoeten!


Praktisch :

  • Het weekend start met het avondmaal op vrijdagavond. We eindigen op zondag na het middagmaal.Bielebale spoorfietsen
  • Gezien 1 november een feestdag is, dachten we dat we voldoende mensen warm zouden kunnen maken om het  VVP-weekend al eerder in te zetten. VVP vzw trakteert je op een tochtje van Kapellen naar Brasschaat en terug op spoorfietsen langs een historische spoorlijn uit WO-I,  middenin de natuur. Onderweg rij je door het bos in een historisch waardevol en ongerept landschap. Zo fiets je onder meer door natuurgebied De Uitlegger en over de befaamde Antitankgracht, die tussen de twee wereldoorlogen werd aangelegd. Na een uurtje trappen komen we aan in Perron Noord, een voormalig militair kamp gelegen naast het oudste militair vliegveld van België. Hier genieten we van een welverdiende pauze in café PERRON NOORD. De tocht op de spoorfietsen is zo’n 10km lang en duurt ongeveer 3 uur, inclusief de pauze in PERRON NOORD. Het avontuur start om 13u30 (vertrek met de spoorfietsen om 14u00 stipt) aan de Fortsteenweg 37 te 2950 KAPELLEN. Deze locatie is ook bereikbaar met het openbaar vervoer, m.n. via buslijn 780 (reisduur: 0u29).
  • Zaterdagnamiddag gaan we zwemmen. Liefhebbers brengen aansluitende zwemkledij (geen shorts) mee.
  • Gebruik van een onderlaken en een kussensloop is verplicht, ook bij gebruik van een slaapzak.
  • Lakenpakketten kunnen gehuurd worden ad 6,00 euro per pakket. Eventuele aantallen kunnen jullie doorgeven via het inschrijvingsformulier.
  • BIELEBALE is gelegen aan de Zwembadweg 5 (vroeger Elshoutbaan 19)  te 2930 BRASSCHAAT.
  • BIELEBALE is ook met het openbaar vervoer vlot bereikbaar:

Optie 1:

Neem in station Antwerpen Centraal ondergronds tram 3 richting Merksem

Stap af aan de eindhalte om over te stappen op bus 64

Met de bus tot aan halte Brasschaat Kerk

Nog 1 km te voet door het park wandelen tot je bij Bielebale VZW bent

       Optie 2:

Neem in Antwerpen Centraal de trein tot in Kapellen (lijn Antwerpen-Essen)

In Kapellen neem je bus 780 naar Brasschaat

Stap af aan halte Brasschaat Sportcentrum

150m het park in, kom je bij Bielebale vzw.

 

Geert Petillion en Peter Haesaert - organisatie ontmoetingen

Enquête 2019

 

enquête beeld

Beste lezer,

Zoals je ongetwijfeld wel weet is het pleegzorglandschap in Vlaanderen in het recente verleden  grondig geprofessionaliseerd en gestroomlijnd met o.a. een centrale partnerorganisatie (Pleegzorg Vlaanderen) en per provincie één centrale Pleegzorgdienst.

Als VVP (Vlaamse Vereniging voor Pleegzorg), oorspronkelijk opgericht als belangenverdediger van pleegouders,  dienen we ons in deze nieuwe structuren te herpositioneren. Het centrale gegeven hierbij blijft dat we wensen op te treden als vertegenwoordigers en belangenbehartigers van pleegzorgers, - kinderen en -gasten.

Voor twee jaar vierde onze VVP haar 35-jarig bestaan. Nav deze verjaardag werd in Schoten een feestelijke dag  georganiseerd met o.a. een academische zitting en tal van leuke activiteiten voor onze pleegkinderen en-gasten.

Op de academische zitting hebben we ons ‘manifest VVP’ voorgesteld waarin we verleden en heden van de VVP hebben geschetst en waar we ook onze prioriteiten voor de toekomst hebben willen verduidelijken. Dit manifest diende als basis voor een intentieverklaring met onze prioritaire beleidslijnen.

We willen in de toekomst graag meepraten namens pleegzorgers en sympathisanten en daarom  hebben we uit deze intentieverklaring 10 stellingen gedistilleerd, die we onder de vorm van een enquête aan onze lezers willen voorleggen.

Mogen we bij deze op jouw medewerking rekenen en je vriendelijk vragen de enquête in te vullen. We waarborgen de anonimiteit van alle respondenten, tenzij je via het invullen van een mailadres te kennen geeft dat je wenst mee te werken.

 

Met onze hartelijke dank voor jouw aandacht en opvolging,

 

Geert Petillion, voorzitter

De raad van bestuur VVP vzw