We hebben 31 gasten en geen leden online

Het is vrijdagavond een blij weerzien. Hartverwarmend hoe de kinderen vlijtig meehelpen de camionetten uit te laden. Het is werkelijk een prachtige locatie, de vloer met houten midden gang, de muren, de tafels, de lange kast... Maar niet zonder goed volk! Het wordt een levendige bonte pleegzorgboel.

Deze keer zijn we er vroeg bij en gaan we kijken naar de kamer waar we mogen overnachten, twee matrassen worden op de vloer gelegd en het bed wordt opgemaakt, zo kunnen we straks lekker samen slapen. Het jonge volk zoekt boven naar de schaarse stopcontacten, voor het opladen van GSM en dergelijke.

Beneden is het plezierig te observeren hoe de grote en kleine kinderen elkaar vinden, hoe sommigen zich luidruchtig manifesteren en hoe bepaalde jongens zich een beetje laten opvallen... Kijk, wij zijn hier ook!

Terug zelf koken heeft zijn voordelen, het is fijn met de ‘oude getrouwen’ groenten te spoelen en te snijden. Later op de avond is de lekkere groentesoep met balletjes een waar succes. Hilde en Ilya brengen een bezoek, er wordt goed bij gebabbeld onder vrienden.

De zaklampenwandeling tussen de plassen door is voor de kinderen een spannende maar plezante tocht. Teruggekeerd wordt het een gezellige avond met vooral veel warmte rond Veerle. Haar bed is als het ware een centrum van luisteren en praten, geknuffel van Axelle, Schirley, Mauro en Jethro. Rond Veerle genieten we van elkaar en smaken de nootjes, de chips, de drankjes nog zo goed. Goede nacht iedereen.

Zaterdag, na een rijkelijk ontbijt met heerlijke koffie, kunnen we helpen de dieren op de boerderij te voederen, de kinderen, maar vooral Juan en Shakira zijn in zijn nopjes!

Om 10.00 uur trekken we met z’n allen naar de bowling in Rijkevorsel die door de VVP helemaal is afgehuurd. Bedankt! Zeven spelers, groot en klein, op zeven banen, genieten van de aangename competitieve ambiance. Viviane is Rudolf gaan halen, ze komen samen het gezelschap vervoegen. Ondertussen worden we ook nog getrakteerd door de VVP, en iedereen is winnaar! 

Als we terug komen worden we verwelkomd door Annelies en Rocky met hun drie kindjes, het doet ons veel plezier dat ze het zo goed doen en dat ze een voorbeeld zijn van pleegzorg die goed komt! Rocky groeide uit tot een zelfstandige competente kerel die gelukkig is en gelukkig maakt. Hij glundert als Leo hem complimenteert.

Hilde en Luk hun zoon met dochter komen op bezoek, toch echt een familiegebeuren, zo’n VVP-weekend! De fricandonballetjes met krieken smaken heerlijk! Hannelore die terugkomt uit Spanje wordt gebracht door Hilde die goedendag komt zeggen en na de koffie terug vertrekt.

In de namiddag is er keuze om een lange wandeling te maken of om deel te nemen aan een zoektocht met een rugzakje van Natuurpunt waarin allerlei leerrijke en prettige opdrachten zitten alsook een verrekijker, een potje, een schopje... We zijn met vijf groepjes die elk een rugzakje huren. Omdat wij nogal hele kleine kinderen meehebben genieten we vooral van het gewoon ontdekken, kijken ruiken, voelen, stappen en spelen...

 

Twee groepjes nemen de zoektocht heel serieus en voeren nauwgezet alle opdrachten uit. Proficiat! Ze komen lang na ons, moe maar heel tevreden, terug naar de Scholekster. De kinderen leren op deze speelse wijze goed observeren en ook dat we te allen tijde respect moeten hebben en zorg moeten dragen voor de prachtige maar zo kwetsbare natuur.

Gerty deelt hartjes uit met een mooi tekstje erop, een pluim op de pleegouders hun hoed, en een hart onder de riem voor alle bereidwillige vrijwilligers!

Vóór het avondmaal vertrekken William en ik naar een optreden van Stef Bos. We genieten van zijn bevlogenheid, zijn ruimhartigheid, zijn woordenkunst... De brieven aan zijn moeder beroeren ons, zijn teksten en liederen zijn een ode aan het leven en een warm pleidooi: “Deel!” “Geef!” “Heb lief” en “Omarm de verschillen”. 

Als we dat maar eens allemaal zouden doen...We keren terug met Keysha die zo ook nog een beetje de sfeer van het VVP-weekend komt opsnuiven. s’ Nachts wuiven we Giselinde uit die met slapende Felix op reis vertrekt.

Zondagochtend: wat een keuze aan broodjes en toespijs! Lekker en zo gezellig. Griet komt ontbijten en we blijven te lang babbelen zodat de paddenoverzet-bende al vertrokken is, en wij niet weten waar we heen moeten... Dus doen we maar een fikse wandeling in het prachtige beschermde natuurgebied rondom De Bonte Beestenboel. We komen 5 paarden tegen die heel rustig paraderen, ze voelen zich vrij in deze uitgestrekte weiden.

We zien de bende enthousiaste paddenliefhebbers terugkomen en luisteren naar de verhalen. Wat een belevenis! En zoveel levens en hun nageslacht gered! Padden zijn immers nuttige dieren omdat ze veel schadelijke insecten vangen. Aan het paddenbestand kun je zien of het goed gaat met het milieu. Helaas zijn er steeds minder padden. Sommige soorten worden zelfs met uitsterven bedreigd. Dat heeft verschillende oorzaken: poelen en plassen verdrogen, het water vervuilt en door het spuiten met gif verdwenen veel kleine diertjes; het voedsel van de padden.

Hun leefgebieden worden bedreigd door wegen- en huizenbouw. Bovendien worden veel padden slachtoffer van het verkeer tijdens de trek. Vandaar het groot belang van natuurgebieden als hier. De activiteit is een voltreffer, als het ware: “bontebeesten-pleegzorg”: 750 padden, 19 kikkers en 3 salamanders geraken met onze hulp veilig naar hun geboorteplek. Bedankt in naam van alle amfibieën! Greet heeft er zelfs één met de hand vastgepakt, maar blijkbaar niet durven kussen om een mooie prins te laten verschijnen...Zoenen 

 

De laatste middag alweer...

We worden vergast op gezonde knabbelaperitiefhapjes waarna we frieten en stoverij eten met een kleurrijk assortiment sla en rauwe groentjes zoals je in een restaurant zelden ziet. Een frisco als dessert, mmm!

Bedankt lieve kookouders Hilde, Maria, Guido en Luk, en alle anderen die een handje toesteken bij het schotelwassen en opruimen, en Myriam die zo graag frieten bakt. Vele handen maken licht werk en iedereen keert opgeladen vol energie terug huiswaarts.

Andermaal hebben trouwe VVP-leden bewezen hoe mensen die zich engageren voor kinderen die het niet altijd gemakkelijk hebben, het met elkaar kunnen vinden in eenvoudig bij elkaar zijn. Groot en klein blij, want ook de kinderen genieten van de vriendschapsbanden en wisselen gegevens uit.

Bedankt voor de feilloze organisatie Geert en Peter, Gerty en Matty en iedereen!

 

Tot ziens iedereen op de Algemene Vergadering zondag 2 april in het kasteel van Schoten! Knipogen

“Ga voluit en leef je dromen 
Dat is het enige dat telt
Als je maar hebt liefgehad
En als je maar je leven durft te delen
Als je maar hebt liefgehad
En alles… alles wat je hebt maar hebt gegeven”

Stef Bos.

Rosina en William