We hebben 135 gasten en geen leden online

Ik wil u informeren over de publicatie van een boekje dat mogelijk interessant zal zijn voor uzelf en de pleegouders die u kent. Ateliers Claudine publiceert volgende week het eerste deel van Linette wil weten op de website, met daarin vragen van een (fictief) pleegmeisje van zeven jaar oud. Bijvoorbeeld: "Waarom wil mijn mama niet voor mij zorgen?" of "Zal je mij niet vergeten als ik er niet meer ben?" Er volgt dan telkens een dichterlijk antwoord op de vraag, met beelden die voor kinderen makkelijk te begrijpen zijn. Het eerste deeltje zal volgende week woensdag worden gepubliceerd voor alle lezers van Ateliers Claudine. Omdat u nauw betrokken bent bij pleegzorg, bied ik het u graag nu al in preview aan.

Het is avond en Linette is net in haar bed gekropen. Ze trekt het laken met de kabouters tot aan haar kin. Haar pleegvake komt bij haar op het bed zitten en wil haar een nachtzoen geven. Maar voor hij dat kan doen, verrast Linette hem met een grote vraag.

"Kunnen jullie mij wel graag zien, als ik niet jullie kindje ben?" vraagt ze.

Haar pleegvake legt zijn hand op de hare maar antwoord niet meteen. Hij ziet eruit alsof hij wat zit te dromen, maar dat is hoe dichters er uitzien als ze aan het denken zijn. Linette weet dat en wacht geduldig tot hij klaar is met nadenken. Ze pakt haar knuffelkonijn vast en kijkt naar het gezicht van haar pleegvake. Plots komt er een lichtje in zijn ogen en Linette weet dat hij klaar is met denken. Ze houdt haar knuffelkonijn stevig vast en luistert. Haar pleegvake heeft een versje bedacht, en begint het voor haar op te zeggen.

 

Liefde is als een oceaan
die de hele aarde omhelst
over al de stranden spoelt
en al de rivieren verwelkomt

Liefde is als onze zon
die de hele aarde verwarmt
alle bomen doet groeien
en alle bloemen doet bloeien

Liefde is als een wind
die over de hele wereld blaast
in elk land zijn deuntje zingt
en alle bladeren in het bos ritselt


Haar pleegvake zegt het versje driemaal voor haar op en zwijgt dan. Daar moet Linette het voor deze avond mee doen. Ze is niet zeker of ze het helemaal heeft begrepen, maar ze voelt zicht rustig en kruipt diep onder de lakens. Haar pleegvake geeft haar een nachtzoen en doet het licht uit, vlak voor hij uit de kamer vertrekt.


Het hele boekje zal kosteloos worden aangeboden op de website van Ateliers Claudine, met de hoop dat het op een kleine manier positief kan bijdragen aan pleegzorg in België en Nederland. Meer informatie over Linette wil weten kan u hier vinden.

Björn Peeters
auteur voor Ateliers Claudine